Miętówka – nalewka z cukierków miętowych

Przekaż znajomym!

Latem, gdy bujna mięta rośnie nam w przydomowym ogródku, mamy możliwość zrobienia nalewki ze świeżej mięty. Natomiast zimą polecamy zrobienie równie smacznej nalewki z cukierków miętowych. Miętówka jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu – wymaga zastosowania tylko trzech składników. Miętowe cukierki powinny rozpuścić się po kilku dniach, a całość będzie gotowa już po dwóch tygodniach. Jej dodatkowym atutem są wyrazisty kolor oraz orzeźwiający smak. Trunek możemy zatem śmiało polecić początkującym nalewkowiczom. Dobrze schłodzony potrafi zrobić wrażenie na niejednej imprezie. Zrób to z nami!

Składniki:
– 2,5 kg cukierków miętowych
– 2,5 l spirytusu
– 2,5 l wody mineralnej niegazowanej

1. Cukierki wsypać do słoja i zalewać na przemian spirytusem i wodą, po czym wymieszać.

2. Słój odstawić na 2 tygodnie, codziennie mieszając.

3. Po upływie 14 dni przefiltrować i zlać nalewkę.


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *