Agrestówka

Przekaż znajomym!

Wyśmienity trunek z tych wciąż niedocenianych owoców. Nalewka agrestowa oprócz wspaniałego smaku ma też inne walory – działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie oraz podnosi odporność organizmu. Jej przyrządzanie nie wymaga wiele czasu, choć na posmakowanie jej prawdziwego bogactwa musimy poczekać. Zapewniamy, że warto.

Składniki:
– 2 kg dojrzałego agrestu
– sok z 1 cytryny
– 1 kg cukru
– cukier waniliowy
– 1 litr spirytusu
– 1 litr wody

1. Umyte owoce pozbawiać ogonków i naciąć lub delikatnie zgnieść, aby lekko popękały.

2. Do słoja wsypać agrest, cukier biały i cukier waniliowy oraz wlać sok z cytryny, wodę i spirytus.

3. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na dwa tygodnie.

4. Po 14 dnia nalewkę przecedzić przez gęsto sito lub bibułkę filtracyjną i przelać do butelek, które należy szczelnie zamknąć. Nalewka będzie idealna po ok. 6 miesiącach. Na zdrowie!


na zdrowie


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *