Zamiast mąki pszennej – orkiszowa, zamiast cukru białego – trzcinowy, a do tego pełne błonnika płatki owsiane i mnóstwo aromatycznych składników. Wszystko po to, żeby pochrupać choćby odrobinę zdrowiej!
Jak zrobić ciasteczka orkiszowe z migdałami i czarnuszką?
Składniki na ciasteczka orkiszowe:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki orkiszowej
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 g sezamu
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g czarnuszki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciastka orkiszowe:
- Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem i jajkami, aby uzyskać gładką masę.
- Stopniowo dodajemy mąkę, następnie płatki owsiane, sezam, czarnuszkę, sodę i proszek do pieczenia, dalej ucierając.
- Na końcu dodajemy pokruszone płatki migdałowe i dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na stolnicę i formujemy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką, aby nie przyklejała się do stolnicy.
- Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy dowolne kształty, np. kółka, za pomocą szklanki czy foremek.
- Na koniec, blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej układamy ciastka i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- stolnice dwustronne
- wałki
- makutry
- kule do ucierania
- blachy do pieczenia
- naczynia lub foremki do wykrawania
- słoiki tłoczone z pokrywą
- małe słoiczki z pokrywą
- puszki z pokrywą