Nalewka z czarnej porzeczki z miodem – cz. II

Przekaż znajomym!

Ostatni etap przygotowywania nalewki z czarnej porzeczki już za nami. Wyszła przepięknie klarowna, intensywna w barwie i aromacie, a prawdziwe bogactwo jej smaku poznamy za ok. 6 miesięcy. Jedno jest pewne – ma mnóstwo witamin i ogromną moc rozgrzewania 🙂

Składniki:
– 5 kg czarnej porzeczki
– 2,5 l wódki
– 2 l spirytusu
– 1 kg cukru
– szklanka miodu

1. Umyte owoce oddzielić od gałązek i wsypać do słoja, następnie zasypać cukrem i zalać miodem. Wlać też spirytus, słój zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, codziennie mieszając.

2. Po 2 tygodniach odcedzić owoce i zalać wódką, zamknąć i odstawić na 4 tygodnie, a płyn pozostały po odcedzeniu porzeczek zamknąć w innym słoju i również odstawić.

3. Po 4 tygodniach ponownie odcedzić owoce, powstałe płyny połączyć i wymieszać. Nalewkę musimy jeszcze przefiltrować i rozlać do butelek.

na zdrowie


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *