Nalewka z pigwy

Przekaż znajomym!

Pigwa lub owoce pigwowca zawierają dużo witaminy C. Są naturalnie kwaśne, ale o niezwykłym aromacie. Warto przygotować nalewkę z tych owoców, która w zimie staje się cudownym syropem do herbaty.

Składniki:
– 7 kg owoców pigwy
– 7 kg cukru
– 3,5 l wódki
– 3,5 l spirytusu

1. Pigwy lub owoce pigwowca myjemy i kroimy na małe kawałki, następnie wsypujemy je do słoja warstwami na przemian z cukrem.

2. Słój zamykamy i odstawiamy na 6 dni, codziennie mieszając.

3. Po upływie tego czasu przecedzamy wytrącony sok przez sitko z gazą i łączymy z alkoholem.

4. Nalewkę ponownie nastawiamy w słoju, tym razem na miesiąc, w ciemnym miejscu.

5. Po tym okresie nalewka jest gotowa do rozlania do butelek.


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *