Pasteryzacja – najprostsze metody

Pasteryzowane słoiki

Pasteryzacja to najskuteczniejszy sposób zabezpieczania słoików z przetworami przed zepsuciem, ale czy najprostszy? Owszem, pod warunkiem, że będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad. Wystarczy krok po kroku realizować poniższe wskazówki, odpowiadając sobie na poszczególne pytania:

1. Jakie mam przetwory i czy konieczna jest pasteryzacja?

Pasteryzacji wymagają przeciery, soki, przetwory warzywne i owocowe o niewielkiej zawartości cukru, grzyby blanszowane lub duszone i przetwory mięsne. Nie trzeba pasteryzować marynat o wysokim stężeniu octu a także bardzo słodkich dżemów i konfitur, gdyż cukier jest naturalnym konserwantem.

2. Jak duże mam słoiki?

Mniejsze niż 0,5 l pojemności – pasteryzujemy na mokro 25 minut w przypadku warzyw, 30 minut w przypadku grzybów i 20 minut w przypadku przetworów owocowych, przecierów i soków.
Większe niż 0,5 l pojemności – pasteryzujemy na mokro 30 minut w przypadku warzyw, 40 minut w przypadku grzybów i 25 minut w przypadku przetworów owocowych, przecierów i soków.

3. Jaka metoda pasteryzacji jest dla mnie najlepsza?

Wyróżniamy dwie zasadnicze metody pasteryzacji: na sucho i na mokro. Wybór sposobu zależy od naszych możliwości i upodobań: do metody na sucho wykorzystujemy piekarnik, a na mokrogarnek. Pasteryzacja na sucho trwa kilka minut dłużej niż na mokro. Obie metody w praktyce można zobaczyć na poniższych filmach.

Pasteryzacja na mokro:

Pasteryzacja na sucho:


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl