Uniwersalny sos beszamelowy

Beszamel stanowi doskonałą bazę do kremowych i gęstych sosów. Można go samodzielnie modyfikować, dowolnie przyprawiać i zastosować z niemal każdym składnikiem – przecierem pomidorowym, wywarem grzybowym, ulubionymi ziołami, chrzanem, czosnkiem czy żółtym serem – aby stworzyć wyjątkowy sos pomidorowy, grzybowy, ziołowy, chrzanowy, czosnkowy czy serowy.

Sos beszamelowy przygotowujemy stosując trzy zasadnicze komponenty: masło, mąkę i mleko. Odpowiednia kolejność i długość ich podgrzewania, łączenia i mieszania gwarantuje nam otrzymanie gładkiej, klarownej i aksamitnej masy. Dodatek odpowiedniego składnika smakowego sprawia, że sos idealnie komponuje się z pieczeniami, gołąbkami, makaronem, zapiekankami ziemniaczanymi i wieloma innymi daniami czy zakąskami.

Na poniższym filmie możecie zobaczyć, jakie proporcje poszczególnych komponentów zastosować, aby otrzymać wzorcowy sos oraz jakie składniki dodać, by zamienić go w dip serowy, idealny do cebulowych krążków.


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl