Zastrzyk energii i witamin, orzeźwienie i pobudzenie – słowem: trunek idealny na lato. Połączenie cytryn i kawy dość zaskakujące i rzeczywiście smak zaskakuje, ale idealnym zgraniem aromatów. Kto nie spróbuje, ten nie uwierzy, że to może się udać. Dziś zapraszamy Państwa do obejrzenia odcinka poświęconemu nalewce, która kusi harmonią powstałą z połączenia kwaśnych cytryn i aromatycznych ziaren kawy.
Jak zrobić cytrynówkę z ziarnami kawy?
Składniki na nalewkę kawowo-cytrynową:
- 18 cytryn
- ok. 720 ziaren kawy (ok. 30-40 na jedną cytrynę)
- 2 kg cukru
- 4,5 l czystej wódki
Przepis na cytrynówkę z ziarnami kawy:
- Cytryny musimy sparzyć wrzątkiem i naciąć lub nakłuć 30-40 razy, aby w każdy otwór zmieściło się ziarenko kawy.
- Owoce naszpikowane kawą układamy w słoju, a potem zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy je wódką i zamykamy, po czym odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
- Po dwóch tygodniach cytryny należy odcisnąć z soku i alkoholu, natomiast płyn połączyć z pozostałym i ponownie nastawić całość na tydzień.
- Na koniec gotową nalewkę musimy przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- szklane słoje z pokrywą
- butelki Belissimo
- pojemniki na art. sypkie
- kolorowe salaterki
- korki naturalne
- korkownice
Odwiedź nas jeszcze tutaj!