Papryka konserwowa

Przekaż znajomym!

Na kanapki, do sałatek i koreczków. Domowa, jędrna papryka konserwowa to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jak Zamarynować paprykę w tradycyjnych słoikach do wekowania? Zobaczcie!

Składniki:
– 5 kg papryki mieszanej
– 3 l wody
– 500 ml octu spirytusowego
– 500 g cukru
– 25 g soli
– 5 ząbków czosnku
– kilka łyżek oleju
– ziele angielskie
– liść laurowy
– pieprz ziarnisty

1. Umytą paprykę kroimy w podłużne paski, pozbawiając ją gniazd nasiennych.

2. Do wyparzonych i suchych słoików weka wsypujemy przyprawy – po kilka ziaren pieprzu i ziela oraz po liściu laurowym.

3. Paski papryki układamy pionowo ciasno w słoikach, zachowując 2 cm odstępu od szyjki.

4. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sól, dodajemy ocet oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku, następnie zagotowujemy.

5. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z papryką tak, a na wierzch dokładamy po łyżce oleju na każdy słoik.

6. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut, a następnie powoli wyciągamy z wody i pozostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką. Po wystudzeniu sprawdzamy szczelność słoi zdejmując metalową klamrę.

 



Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *