Słodsze i bardziej aromatyczne od jabłek. Gruszki oprócz pełnego świeżości smaku mają też wiele wartości odżywczych. Zawierają jod i dużo potasu, są bogate w liczne witaminy, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego, krwionośnego i nerwowego. Nalewka z gruszek to samo zdrowie – polecamy!
Jak zrobić błyskawiczną nalewkę z gruszek?
Składniki na gruszkówkę:
- 2 kg gruszek
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 250 ml cukru
- 125 ml miodu
- płaska łyżeczka goździków
- sok z 1 cytryny
Przepis na nalewkę z gruszek:
- Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy gniazda nasienne.
- Wsypujemy je do słoja warstwami na przemian z cukrem i miodem, wlewamy sok z cytryny, po czym całość zamykamy i odstawiamy na 2 dni, aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy składniki lub potrząsamy słojem.
- Do gruszek, które oczywiście puściły już sok, wsypujemy goździki i wlewamy wódkę i spirytus.
- Słój zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie.
- Na koniec nalewkę z gruszek filtrujemy dwukrotnie i zlewamy do butelek. Najlepszy smak gruszkówki uzyskamy po kilku miesiącach, więc warto być cierpliwym.