Soczyste czereśnie to niewątpliwie jedne z ulubionych owoców lata, gdyż z nich także da się przygotować aromatyczny trunek, który jednak trzeba zaostrzyć dodatkowym, bardziej wyrazistym smakiem. Zapraszamy na nalewkę czereśniową z dodatkiem cytryny.
Jak zrobić nalewkę z czereśni?
Składniki na nalewkę czereśniową:
- 4 kg dojrzałych czereśni
- 4 litry wódki czystej
- 2 kg cukru
- 4 cytryny
Przygotowanie nalewki z czereśni:
- Umyte czereśnie pozbawiamy ogonków i drylujemy, dzięki czemu unikniemy zagrożenia zatruciem amigdaliną, zawartą w pestkach.
- Owoce umieszczamy w słoju i zalewamy wódką, następnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe i zacienione miejsce. ponieważ alkohol uwolni ich cały smak i aromat.
- Po tym czasie owoce odcedzamy i zasypujemy cukrem, a nalewkę zlewamy do innego słoja, by potem połączyć ją z sokiem wyciśniętym poprzednio z czterech cytryn. Tym razem naczynia postoją w ciemnym miejscu przez tydzień.
- Po siedmiu dniach zlewamy syrop spod czereśni, a następnie łączymy z nalewką. Całość filtrujemy i przelewamy do butelek, które muszą odstać ok. 3 miesiące zanim nalewka będzie nadawać się do kosztowania.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- drylownice do wiśni i czereśni
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na artykuły sypkie
- wyciskacze do cytrusów
- miski kuchenne
- butelki 260 ml z zakrętką
- karafki