Domowy krem chrzanowy. Ostry i słodkawy jednocześnie. W wersji bez octu, więc bez kwaskowego posmaku. Kojarzy się głównie ze świętami Wielkiejnocy, ale przecież można go przyrządzić na każdą inną okazję jako wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i potraw z jaj.
Składniki:
– 1 kg korzenia chrzanu – warto wybrać korzeń średniej wielkości. Duże są zbyt łykowate, a małe dość giętkie, co utrudnia ich tarcie.
– 5 jajek
– 2 łyżki cukru pudru
– po 2,5 łyżki majonezu i śmietany
– sok z połowy cytryny
– sól
1. Opłukane korzenie chrzanu obieramy cienko ze skórki, pozbywając się przy tym wszelkich plamek i innych skaz. Obrany chrzan wrzucamy do zimnej wody i odstawiamy na ok. godzinę, by stał się bardziej jędrny, dzięki czemu łatwiej będzie go potem zetrzeć.
2. Opłukane wcześniej w zimnej wodzie jaja gotujemy na twardo. By precyzyjnie odmierzyć czas gotowania jajek, warto w momencie gdy woda zaczyna wrzeć, nastawić minutnik. Idealny czas gotowania jajek na twardo wynosi 8-9 minut. Nie mniej, bo ugotujemy na miękko i nie więcej, by zapobiec utworzeniu się zielonej otoczki wokół żółtka, świadczącej o pojawieniu się związków siarki.
3. Ugotowane i wystudzone jaja obieramy ze skorupki, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka od razu przekładamy do makutry, rozdrabniamy widelcem i ucieramy z cukrem pudrem.
4. Białka ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i dodajemy do żółtek. Do masy jajecznej wlewamy też śmietanę i majonez. Mieszamy, sprawdzamy smak, możemy w każdej chwili zmienić proporcje majonezu i śmietany lub dodać więcej cukru pudru.
5. Czas zetrzeć chrzan – wybieramy najdrobniejsze oczka tarki. Po starciu chrzan należy skropić sokiem z cytryny, aby nie stracił koloru.
6. W zależności od tego, jak ostry krem chrzanowy chcemy uzyskać, możemy sparzyć wrzątkiem połowę ilości chrzanu lub nie parzyć go w ogóle, wtedy będzie naprawdę pikantny.
7. Starty chrzan łączymy z wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy go solą do smaku i po wymieszaniu sprawdzamy konsystencję. W zależności od tego, jaką gęstość kremu chcemy uzyskać, możemy dodać jeszcze więcej majonezu lub śmietany.
Krem chrzanowy jest idealnym dodatkiem do potraw mięsnych i jarskich. Można podać go od razu po przyrządzeniu lub przełożyć do mniejszych naczyń, np. słoiczków. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień. Smacznego!
- Tarka sześcioboczna
- Makutra
- Kula do ucierania
- Pojemnik na artykuły sypkie
- Wyciskacz-spray do cytrusów
- Pojemnik na jajka
- Minutnik
- Pojemniki hermetyczne MIT
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie,
ul. Cegielniana 875
www.chomik.pl
sklep.chomik.pl