Przekąska idealna na domówki, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chrupiące faworki w złocistej panierce możemy podawać z dowolnym sosem – my dziś przygotujemy dip ziołowy.
Jak zrobić faworki drobiowe?
Składniki na mięsne faworki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jaja
- mąka i płatki kukurydziane do panierki
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy: sól, curry, papryka słodka
Składniki na dip ziołowy:
- jogurt grecki lub naturalny gęsty
- świeże zioła – pietruszka, szczypiorek, bazylia lub tymianek
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy i zioła suszone
Przepis na faworki drobiowe z dipem ziołowym:
- Filety kroimy na podłużne paski – plastry wzdłuż dłuższego boku i nacinamy je na środku.
- Jajka roztrzepujemy, przyprawiamy tak jak w przypadku panierki do kotletów.
- Płatki kukurydziane kruszymy lub mielimy w młynku do bakalii, jeśli chcemy mieć drobniejsze ziarenka.
- Mięso obtaczamy w mące, jajku i płatkach, wywijamy przez nacięcie w środku i następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Opłukane i osuszone zioła siekamy drobno. Warto posłużyć się bezpiecznym krajaczem, dzięki któremu ułatwimy i przyspieszymy sobie pracę.
- Zioła łączymy w ulubionych proporcjach z jogurtem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawiamy do smaku.
- Faworki podajemy na ciepło z zimnym dipem, który powinien odstać w lodówce minimum godzinę, aby zioła zdążyły uwolnić smak.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- trzepaczki kuchenne
- młynki do bakalii
- uniwersalne krajacze
- patelnie z powłoką non-stick
- pojemniki na art. sypkie
- naczynia na zakąski