Latem, gdy bujna mięta rośnie nam w przydomowym ogródku, mamy możliwość zrobienia nalewki ze świeżej mięty. Natomiast zimą polecamy zrobienie równie smacznej nalewki z cukierków miętowych. Miętówka jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga zastosowania tylko trzech składników. Miętowe cukierki powinny rozpuścić się po kilku dniach, a całość będzie gotowa już po dwóch tygodniach. Jej dodatkowym atutem są wyrazisty kolor oraz orzeźwiający smak. Trunek możemy zatem śmiało polecić początkującym nalewkowiczom. Dobrze schłodzony potrafi zrobić wrażenie na niejednej imprezie.
Jak zrobić nalewkę miętową?
Składniki na nalewkę miętową:
- 2,5 kg cukierków miętowych
- po 2,5 l spirytusu i wody mineralnej niegazowanej
Przepis na nalewkę z cukierków miętowych:
- Cukierki wsypujemy do słoja i zalewamy na przemian spirytusem i wodą, a potem wymieszamy dokładnie.
- Słój odstawiamy na 2 tygodnie, oczywiście codziennie mieszając.
- Na koniec, po upływie 14 dni filtrujemy nalewkę i zlewamy do butelek.