Jasnozielona i niezwykle smaczna – nalewka z kiwi to pełen witamin trunek, który polubią wszyscy. Idealny na letnie popołudnia 🙂 Zróbcie ją z nami!
Jak zrobić nalewkę z kiwi?
Składniki na kiwówkę:
- 5 kg kiwi
- 0,5 kg cukru
- 1 l przegotowanej wody
- 2,5 l spirytusu
- 5 ziaren kardamonu
Przepis na nalewkę z kiwi:
- Obieramy kiwi i kroimy na małe kawałki, następnie wsypujemy do słoja, zalewamy wodą i mieszamy.
- Do słoja wlewamy też spirytus i wsypujemy 5 ziarenek kardamonu.
- Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne i ciemne miejsce, oczywiście codziennie nim potrząsając.
- Po 3 dniach przecedzamy zawartość słoja przez sitko z gazą.
- Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i gdy płyn się wystudzi, wlewamy do przefiltrowanego soku.
- Na koniec nalewkę mieszamy i rozlewamy do butelek, korkujemy. Najlepsza będzie po kilku tygodniach, więc warto być cierpliwym.