Chiński agrest czyli kiwi to owoc, który zawiera ogromną ilość witaminy C, potasu i innych minerałów. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspiera nasz wzrok, a przy tym jest niezwykle smaczny i orzeźwiający – jak nasza nalewka.
Jak zrobić nalewkę z kiwi?
Składniki na kiwówkę:
- 3 kg dojrzałych owoców kiwi
- 250 g cukru
- 5 l spirytusu
- 5 l wódki
- 20 g goździków
- 15 g jagód jałowca
Przepis na nalewkę z kiwi z jagodami jałowca:
- Kiwi obieramy ze skórki. W każdy owoc wbijamy goździki i jagody jałowca tak, aby wykorzystać wszystkie przyprawy. Musimy uważać, aby owoce się nie rozpadły, dlatego przyprawy najlepiej wbijać wzdłuż owocu układając linie.
- Owoce umieszczamy w szklanym, zamykanym słoju.
- Do garnka wlewamy wódkę, następnie zasypujemy cukrem i podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Jeszcze gorącym płynem zalewamy kiwi, zamykamy słój i czekamy, aby jego zawartość całkowicie wystygła.
- Na koniec zimny nastaw zalewamy spirytusem, zakręcamy słój i czekamy tydzień, po czym filtrujemy kilkakrotnie do uzyskania klarownego płynu i zlewamy do butelek. Jeśli damy jej jeszcze kilka tygodni czasu, uzyskamy bardziej intensywny smak 🙂