Lukier to jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu metod dekorowania wypieków. Cukier puder utarty na jednolitą masę z odrobiną wody i soku z cytryny pokrywa nasze pierniczki błyszczącą glazurą i doskonale utrzymuje różnorodne posypki. Zróbcie z nami kolorowy lukier bez użycia sztucznych barwników. Zapraszamy! ?
Składniki:
– 4 łyżki soku z cytryny
– 1 szklanka cukru pudru
– 4 łyżeczki wrzątku
1. Składniki ucieramy w makutrze na gładką i lśniącą masę – dopóki kryształki cukru pudru przestaną być widoczne i wyczuwalne.
2. Aby zabarwić lukier dodajemy jeden z następujących produktów:
– kakao – uzyskamy ciemnoczekoladowy lukier,
– kurkuma – dla otrzymania żółtej barwy,
– syrop malinowy lub wiśniowy – aby lukier zrobił się różowy,
po czym dokładnie mieszamy i sprawdzamy jego gęstość, a w razie potrzeby rozrzedzamy wodą lub zagęszczamy cukrem pudrem.
- Makutra
- Kula do ucierania
- Wyciskacz do cytrusów
- Pojemnik na artykuły sypkie
- Słoiczki z zapięciem mechanicznym
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875