Obowiązkowy na wigilijnym stole, gdyż jego aromat jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Rozgrzewający i wspomagający pracę układu pokarmowego, dlatego chętnie pijemy go w czasie świątecznego ucztowania. Kompot z suszu spożywamy oczywiście na ciepło lub na zimno. Spróbujcie naszej wersji!
Jak zrobić kompot z suszu?
Składniki na kompot z suszonych owoców:
- po 200 g wędzonych śliwek i gruszek
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 2 litry wody
- goździki
- gwiazdki anyżu
- cynamon
- cukier trzcinowy
Przepis na kompot z suszu:
- Śliwki i gruszki zalewamy litrem ciepłej wody i odstawiamy na kilka godzin, aby się dobrze namoczyły.
- Garnek z owocami stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy i jabłko pokrojone w ósemki oraz cukier i przyprawy w ilości według uznania. My lubimy intensywne smaki, dlatego do kompotu wrzucimy po łyżeczce cynamonu i goździków oraz 5 gwiazdek anyżu.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez pół godziny.
- Na koniec, po ugotowaniu kompot odstawiamy na całą noc, po której nabierze głębi smaku i aromatu.