Dziecinnie proste w przygotowaniu ciastka, które możemy zrobić w każdej chwili. Bez dodatku proszku do pieczenia, bez użycia trudno dostępnych składników, za to przepysznie kruche i na każdą okazję. Częstujcie się!
Jak zrobić kruche ciasteczka z owocami?
Składniki na kruche sakiewki z nadzieniem owocowym:
- 1,5 kg mąki pszennej
- 3 kostki masła
- 6 jaj
- 45 dag śmietany
- 60 dag cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- konfitura lub całe owoce do nadzienia
Przepis na kruche ciasteczka z owocami:
- Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
- W proszku robimy „dołek”, w którym umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę.
- Żółtka oddzielamy od białek i wbijamy na stolnicę.
- Składniki siekamy nożem lub specjalnym krajaczem, a gdy zaczną się łączyć, zagniatamy do wyrobienia na jednolitą zwartą masę.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i odcinamy część, którą rozwałkujemy na grubość od 2 do 5 mm, natomiast resztę nadal schładzamy.
- Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty dowolnej wielkości – ważne tylko, żeby nadzienie zmieściło się na środku każdego z nich i abyśmy mogli złożyć z ciasta sakiewkę. Ja pokroiłam jabłka na ósme części, więc moje kwadraty będą mieć boki ok. 10x10cm.
- Po nałożeniu nadzienia na ciasto, każdy kwadrat składam rogami do środka, a następnie delikatnie sklejamy na środku.
- Do białek, które nam pozostały, wsypuję brązowy cukier i lekko roztrzepuję widelcem, a potem za pomocą pędzelka nakładam niewielką ilość białka z cukrem na wierzch każdej koperty.
- Na koniec, ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. pół godziny w temp. 180 stopni – aż się zarumienią. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- blachy z wyjmowanym dnem
- krajacze do ciasta
- stolnice dwustronne
- pojemniki na art. sypkie
- przesiewacze do mąki i cukru pudru
- separatory do jaj
- wałki ruchome