Z jabłek można przygotować oczywiście każdy rodzaj alkoholowego trunku – od eleganckiego wina, poprzez orzeźwiający cydr, na aromatycznej nalewce skończywszy. Jeśli szukasz przepisu na trunek idealny na spotkania ze znajomymi, spróbuj zrobić jabłkowy likier.
Jak zrobić likier jabłkowy?
Składniki na likier z jabłek:
- 10 kg jabłek
- sok z 5 cytryn
- 6 l spirytusu
- 5 l wody
- 5 kg cukru
- cynamon i ok. 15 goździków
Przepis na likier jabłkowy:
- Jabłka ścieramy na dużych oczkach na tarce, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc w przykrytym naczyniu.
- Do słoja z jabłkami wsypujemy przyprawy i wlewamy 1 litr wody oraz 4 l spirytusu, a potem odstawiamy szczelnie zamknięte na tydzień.
- Po tygodniu jabłka odcedzamy, natomiast powstały płyn zamykamy w osobnym naczyniu, a miazgę zalewamy 1 litrem wody, odstawiamy na noc, następnie przecedzamy.
- Cukier rozpuszczamy w 3 l wrzącej wody i kiedy się przestudzi łączymy z płynami spod owoców oraz pozostałym spirytusem, po czym odstawiamy w zamkniętym słoju na 3 tygodnie.
- Na koniec likier filtrujemy kilkakrotnie i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Najlepszy smak uzyskamy po 3 miesiącach, więc warto zachować cierpliwość.