Pachnąca latem, rozgrzewająca w zimie, złocista i słodka miodówka to nasz dzisiejszy pomysł na przygodę z domową nalewką. Przepis banalny i jakże skuteczny – efekt zachwyca podniebienia. Na zdrowie!
Jak zrobić nalewkę z miodu?
Składniki na nalewkę miodową:
- 1,5 kg miodu wielokwiatowego
- 3 l spirytusu
- 3 l wody
Przepis na nalewkę na bazie miodu:
- Wodę łączymy z miodem w jednym dużym garnku, a potem zagotowujemy.
- Po wytworzeniu się piany, zestawiamy z ognia i zbieramy szumowiny, aby płyn był klarowny.
- Czekamy, aż syrop ostygnie do temperatury 50 stopni, następnie wlewamy spirytus, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Zimną miodówkę rozlewamy do butelek i już po kilku dniach będziemy mogli ją degustować, ale im dłużej postoi, tym będzie smaczniejsza 😉
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- szklane słoje z pokrywą
- pojemniki szklane hermetyczne
- sitka
- lejki
- butelki z szerokim gwintem metalową zakrętką
- garnki nierdzewne