Wspomaganie układu pokarmowego i odpornościowego, właściwości obniżające poziom cukru i cholesterolu, a przede wszystkim wyjątkowy aromat i moc rozgrzewania. Nalewka cynamonowa będzie idealna nie tylko na zimę, dlatego polecamy ją wszystkim wielbicielom korzennych aromatów.
Jak zrobić nalewkę cynamonową?
Składniki na nalewkę cynamonową:
- 2 laski cynamonu
- 8 g mielonego cynamonu
- 300 g brązowego cukru
- 2 l wódki
Przygotowanie nalewki na cynamonie:
- Do słoja wrzucamy połamane laski cynamonu, następnie wsypujemy cynamon mielony i cukier.
- Całość zalewamy wódką i mieszamy.
- Zamykamy słój i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, codziennie nim potrząsając, aby cukier szybciej się rozpuścił.
- Po 14 dniach i całkowitym rozpuszczeniu się cukru nalewkę filtrujemy przez bibułkę lub podwójną gazę i wlewamy do butelek.
- Na koniec szczelnie zamknięte butelki odstawiamy w ciemne miejsce minimum na miesiąc czasu.