Rozgrzewające smaki i korzenne aromaty zdecydowanie kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Aby zdążyć przed Gwiazdką, proponujemy już dziś rozpocząć przygotowywanie genialnego trunku – nalewki piernikowej.
Jak zrobić nalewkę piernikową?
Składniki na nalewkę o smaku piernika:
- 2 l wódki
- 1 l wody
- 500 ml płynnego miodu
- łyżka goździków
- 7 g ziaren kardamonu
- 4 laski wanilii
- 8 lasek cynamonu
- 150 g anyżu gwiazdkowego
Przepis na nalewkę piernikową:
- Wszystkie przyprawy wrzucamy do słoja: miąższ wydrążony z laski wanilii, goździki oraz kardamon, cynamon i anyż, oczywiście rozgniecione w moździerzu.
- Całość zalewamy wódką, następnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni w ciemne i chłodne miejsce.
- W końcu, po dwóch tygodniach odcedzamy przyprawy.
- Miód mieszamy w gorącej wodzie, aby stworzyły jednolity płyn, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Zimną wodę z miodem łączymy z alkoholem, a potem zamykamy i odstawiamy na jedną dobę.
- Na koniec, po 24 godzinach nalewka jest gotowa do przefiltrowania i rozlania do butelek.