Intensywnie czerwony trunek o wyrazistym smaku. Pachnie letnim ogrodem i kusi słodyczą. Nalewka z czerwonej porzeczki to nasza dzisiejsza propozycja dla amatorów owocowych rozgrzewających trunków. Obejrzyjcie i zróbcie ją z nami. Zapraszamy!
Jak zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki?
Składniki na nalewkę porzeczkową:
- 4 kg czerwonej porzeczki
- 2 kg cukru
- 30 goździków
- 1 l wódki, 1 l spirytusu
Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki:
- Umyte porzeczki pozbawiamy szypułek i ogonków, następnie zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i wrzucamy do słoja. Potem całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa dni, aż owoce puszczą sok.
- Po dwóch dniach do słoja wlewamy wódkę, a po niej spirytus oraz wsypujemy także goździki. Zamykamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, codziennie mieszając.
- Na koniec, po 4 tygodniach należy odcedzić owoce, a nalewkę dwukrotnie przefiltrować i przelać do butelek. Najlepsza będzie, jeśli postoi jeszcze kilka miesięcy.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- Słój szklany w kształcie beczki
- Pojemnik na artykuły sypkie
- Butelka Ikona 250 ml
- Korki ekologiczne
- Kolorowe salaterki
- Tłuczek do ziemniaków
- Pojemnik na przyprawy