Liczne witaminy, minerały, przeciwutleniacze, a nawet błonnik – to główne wartości odżywcze nektarynek. A smak? Słodki, świeży, orzeźwiający. Jego głębię możemy poznać dzięki naszej nalewce. Spróbujcie 🙂
Jak zrobić nalewkę z nektarynek?
Składniki na nalewkę nektarynkową:
- 4 kg nektarynek
- 1,5 kg cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 2,5 l wódki czystej
- łyżka goździków
- 1 litr wody
Przepis na nalewkę z nektarynek:
- Umyte nektarynki kroimy na ćwiartki, a następnie wsypujemy do słoja.
- Wsypujemy cukier waniliowy i goździki oraz wlewamy wódkę.
- Zamknięty słój odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na miesiąc, codziennie nim potrząsając, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
- Po 30 dniach, w litrze gorącej wody rozpuszczamy cukier, a potem syrop odstawiamy do wystudzenia.
- Następnie odcedzamy owoce i do alkoholu wlewamy syrop cukrowy. Na koniec, po dokładnym wymieszaniu nalewkę filtrujemy, zlewamy do butelek i czekamy minimum 3 miesiące.