Eliksir z witaminami i cudowny sposób na uspokojenie skołatanych nerwów. Co ciekawe, nalewka z selera korzeniowego przypomina w smaku ananasówkę, dlatego kosztowanie tego lekarstwa, czy to profilaktycznie, czy leczniczo, jest niezwykle przyjemne.
Jak zrobić nalewkę z selera?
Składniki na selerówkę:
- 4 l białego wina wytrawnego
- 1,5 kg obranego selera korzeniowego
Przepis na nalewkę z selera:
- Seler ścieramy na dużych oczkach tarki lub rozdrabniamy blenderem aby uzyskać drobne cząstki, ale nie gładką masę.
- Miazgę z selera umieszczamy w słoju i następniezalewamy winem.
- Zamknięte naczynie przechowujemy w zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej przez trzy dni, codziennie nim potrząsając.
- Nalewkę filtrujemy i zlewamy albo do ciemnych butelek, albo do zwyczajnych, ale wówczas selerówkę powinniśmy przechowywać w ciemnym miejscu.
Nalewka z selera zażywana trzy razy dziennie przed posiłkami wspomaga odporność organizmu, działa odkwaszająco i uspokajająco, dlatego jest polecana jako leczniczy trunek.