Prasa ręczna śrubowa zbudowana jest ze stali powlekanej proszkowo i drewna bukowego, dzięki czemu gwarantuje całkowicie bezpieczny kontakt z żywnością i nie wpływa na smak wyciskanego soku.
Jak działa ręczna wyciskarka do soków?
Ręczna wyciskarka do soków posiada nóżki z otworami na śruby, dzięki którym można ją przytwierdzić do podłoża. Metalowa tarcza skutecznie tłoczy sok przy niewielkiej pomocy siły naszych rąk.
Po odkręceniu śrub bocznych możemy przechylić prasę, aby ułatwić sobie jej napełnienie i opróżnienie.
- Kosz wyciskarki wyścielamy siatkowym workiem, dołączonym do zestawu, nadkładając jego niewielką część ponad obręcz.
- W środku umieszczamy rozdrobnione owoce. W zmiażdżeniu winogron pomogły nam specjalne rozdrabniarki i odszypułkowarko-rozdrabniarki.
- Następnie zawijamy nadmiar siatki do środka i przekręcamy śrubą, aby docisnąć tarczę do owoców i wycisnąć sok, który wycieka wprost do podstawionego naczynia.