Ten odcinek Piwniczki Chomika poświęcimy na przygotowanie wina z malin, za pomocą zestawu winiarskiego, składającego się z galonu o pojemności 3,85 l oraz elementu zastępującego tradycyjną rurkę fermentacyjną i korek.
Jak zrobić wino z domowych konfitur ?
Składniki na wino z domowych konfitur:
- dżem np. z czarnej porzeczki – 1 l
- drożdże do wina owocowego Complex
- sok z jednej cytryny
- przegotowana woda – 1 l
Przepis na wino z domowych konfitur:
- Dżemy oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny umieszczamy w galonie.
- Wlewamy wodę o temperaturze 30 stopni Celsjusza i dokładnie mieszamy.
- Za pomocą cukromierza możemy sprawdzić zawartość cukru, chociaż nie jest to warunek konieczny. Powinna wynosić 23 stopnie w skali Ballinga, więc jeśli jest mniej, dosładzamy nastaw, a jeśli więcej, dolewamy wody.
- Następnie wsypujemy drożdże w proporcji obliczonej na podstawie informacji na opakowaniu.
- Zakręcamy białą zakrętkę, umieszczamy w niej rurkę, a do zbiorniczka wlewamy wodę.
- Na koniec odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce.
- Kiedy po ok. dwóch dobach zobaczymy, że owoce podniosły się do góry, możemy dosłodzić nastaw wodą z cukrem, aby finalnie otrzymać mocniejsze wino. Dalej postępujemy tak, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnego wina.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestawy winiarskie
- drożdże do wina owocowego Complex
- słoje z pokrywą
- wyciskacze do cytrusów
- dzbanki z miarką
- plastikowe miski
- lejki
- cukromierze