Szukasz szybkiej przekąski na garden party? Mini cheeseburgery będą doskonałym pomysłem! Sprawdź jak przygotować prosty przepis w 40 minut!
Składniki na mini cheeseburgery
- 400 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- większa szczypta przyprawy do mięs
- większa szczypta papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 50 ml wody
- sól i pieprz do smaku 150 g mozzarelli lub sera cheddar
Przepis na mini cheeseburgery
1.Zaczynij od zrobienia mięsnego farszu. Na patelnię dolej olej i smaż do zeszklenia, drobno posiekaną cebulę.
2. Po chwili dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, paprykę słodką oraz oregano. Wszystkie składniki smaż przez parę minut na średnim ogniu.
3. Dodaj przecier pomidorowy i wodę. Całość wymieszaj i smażę przez kolejnych kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Każdą bułeczkę przekrój na pół. Dolną część bułki posmaruj odrobiną przecieru pomidorowego. Nałóż czubatą łyżkę farszu mięsnego, zetrzyj ser żółty na tarce i posyp nim farsz.
5. Przykryj górną bułką i piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 190 stopni tylko przez 3-4 minuty do momentu aż ser się rozpuści. Domowe mini cheeseburgery gotowe!
Smacznego!
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl: