Nalewka z moreli to wspomnienia lata zamknięte w butelce. Ale nie tylko świetnie smakuje, ale ma także wiele cennych właściwości, tak jak owoce, z których powstała. Morele bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia i obniżają ciśnienie. Dobrze działają także na nasz wzrok i regulują trawienie.

Nalewka z moreli – co będzie potrzebne?
Do przygotowania nalewki z moreli będziemy potrzebować:
- 2 kg moreli
- 700 g cukru
- kawałeczek kory cynamonu
- 1 l spirytusu 95%
- 1 l wódki 40%
Nalewka z moreli – jak ją przygotować?
Morele myjemy i osuszamy, potem kroimy je na połówki i usuwamy pestki. 5-6 pestek odkładamy, a resztę możemy wyrzucić. Owoce wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem i wódką. Wrzucamy jeszcze odłożone pestki oraz cynamon. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa miesiące w ciemne miejsce, nie zapominając by co kilka dni nim zamieszać.

Po tym czasie zlewamy płyn do drugiego słoja, wyciągamy pestki i cynamon, a odcedzone owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce i uzyskany syrop wlewamy do nalewu alkoholowego.

Uwaga: Jeśli wolisz słabszą nalewkę, możesz jeszcze zalać owoce przegotowaną i wystudzoną wodą (500 ml) i pozostawić tak na tydzień. Potem odcedzić owoce , a płyn dolać do drugiego słoja.
Uwaga: Odcedzone owoce możesz przetrzeć na sitku i wykorzystać do wypieków i deserów.

Alkoholowy nalew połączony z syropem odstawiamy jeszcze na parę dni, a potem można go przefiltrować i przelać do butelek. Nalewkę odstawiamy na pół roku, aby dojrzała i uzyskała pełnię smaku.