Czarna porzeczka to prawdziwe bogactwo witaminy C, antyoksydantów i minerałów, głównie potasu. Alkohol wzmaga lecznicze właściwości tego owocu, dlatego nalewka porzeczkowa jest trunkiem idealnym na okres zimowy, gdyż chroni nasz organizm przed infekcjami. Jest słodka i pełna aromatu – spróbujcie przyrządzić ją z nami. Zapraszamy!
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?
Składniki na porzeczkówkę:
- 5 kg czarnej porzeczki
- 2,5 l wódki
- 2 l spirytusu
- 1 kg cukru
- 250 ml miodu
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki:
- Umyte owoce oddzielamy od gałązek i wsypujemy do słoja, następnie zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Potem wlewamy też spirytus, zamykamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie mieszając.
- Na koniec odcedzamy owoce i zalewamy wódką, zamykamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, natomiast płyn pozostały po odcedzeniu porzeczek zamykamy w innym słoju i również odstawiamy.
- Po 4 tygodniach ponownie odcedzamy owoce, natomiast powstałe płyny łączymy i mieszamy. Nalewkę musimy jeszcze przefiltrować i rozlać do butelek.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na art. sypkie
- przezroczyste miski
- sita i cedzaki
- butelki na domowy alkohol
- korkownice
- korki ekologiczne