Nasze ostatnie ciasto drożdżowe z truskawkami podbiło podniebienia gości, ale kruche ciasto z chrupiącym wierzchem okrywającym soczyste owoce także będzie idealnym towarzystwem popołudniowej kawy. Nasz przepis na ciasto ze śliwkami to gwarancja, że będzie łatwo i pysznie.
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?
Składniki na kruche z owocami:
- 70 dag mąki
- szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- 4 pełne łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 kg śliwek
- bułka tarta i cukier puder do posypania
Przepis na ciasto kruche ze śliwkami:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie robimy w nich „dołeczek”, w który wlewamy śmietanę i żółtka.
- Dodajemy posiekane na kawałki miękkie masło i wsypujemy proszek do pieczenia.
- Całość siekamy, aby utworzyły się drobne grudki, wtedy zaczynamy zagniatać.
- Wyrabiamy ciasto możliwie szybko, gdyż kruche nie lubi ciepła.
- Po ok. 5 minutach, gdy ciasto utworzy jednolitą masę, odcinamy z niego ¼, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Ciasto pozostałe na stolnicy podsypujemy mąką i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach brytfanny.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, natłuszczoną i obsypaną bułką tartą rozkładamy równomiernie ciasto, a na nim oczywiście przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.
- Na koniec, wierzch posypujemy startym na grubych oczkach tarki ciastem wyjętym z lodówki.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę – aby się zarumieniło.
- Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na kilka minut w uchylonym piekarniku, a potem oprószamy cukrem pudrem.