W poszukiwaniu sposobów na rozgrzanie organizmu natrafiliśmy na coś wyjątkowo aromatycznego, czyli imbirówkę. Nalewka cytrynowo-imbirowa z dodatkiem miodu stała się naszym ulubionym lekarstwem nie tylko na przeziębienie, ale też na jesienną chandrę.
Jak zrobić imbirówkę?
Składniki na nalewkę z imbiru:
- 20 cytryn
- 2 kg świeżego korzenia imbiru
- 600 g cukru
- 200 g miodu wielokwiatowego
- 1 l wody przegotowanej
- 5 l wódki czystej
Przepis na imbirówkę z cytryną:
- Obrany imbir kroimy na cienkie plasterki i następnie wrzucamy do garnka.
- Ze sparzonych i wyszorowanych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok, a potem składniki umieszczamy w garnku z imbirem.
- Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy miód i wodę, po czym całość zagotowujemy, mieszając, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Syrop odstawiamy, aby całkowicie się wystudził.
- Zimny syrop wlewamy do słoja, a po nim wódkę.
- Słój zamykamy, odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie mieszając jego zawartość, aby składniki dobrze się wymieszały.
- Na koniec, po 14 dniach nalewkę należy przefiltrować i można rozlać ją do butelek.