Idealny pasztet dla wegetarian i miłośników zdrowszej kuchni. Cukinia, marchew i cebula to jego główne składniki – trio pełne witamin i smaku. Pasztet z cukinii można doprawiać według własnych upodobań, a bułkę tartą zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną czy płatkami owsianymi. Wyjdzie pyszny!
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Składniki na pasztet wegetariański:
- 1 litr startej cukinii
- 1 marchewka
- 2 szklanki bułki tartej
- 3 żółtka i 3 białka
- 200 g sera gouda
- 2 duże posiekane cebule
- ½ szklanki oleju
- po łyżce ulubionych ziół – np. oregano, bazylia, tymianek
- sól i pieprz lub curry do smaku
- ewentualnie 2-3 ząbki czosnku
Przepis na pasztet z cukinii:
- Obraną i startą na dużych oczkach cukinię posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 2 godziny, aby puściła sok, następnie należy ją odcisnąć i umieścić w szerokim naczyniu, najlepiej misce.
- Cebulę i zmiażdżony albo zmielony czosnek wrzucamy na rozgrzany olej w ilości 2 łyżek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i odstawiamy do wystudzenia.
- Ser żółty także ścieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak marchewkę i wrzucamy do cukinii.
- W misce z cukinią lądują też 3 żółtka, bułka tarta (nie cała, zostawiamy ¼ szklanki do wysypania formy), olej i przyprawy. Całość mieszamy.
- Z białek ubijamy pianę, którą łączymy z masą na pasztet i delikatnie mieszamy.
- Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm smarujemy tłuszczem – masłem lub margaryną i wysypujemy pozostałą bułką tartą.
- Następnie formę wypełniamy masą na pasztet i całość pieczemy w temp. 200 stopni przez co najmniej godzinę. Przez pierwsze lub drugie pół godziny pasztet może być przykryty folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekł z góry. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku i nie wyjmujemy pasztetu z foremki, dopóki całkowicie się nie wystudzi.