Jeśli znudziły Wam się już typowe konfitury z najpopularniejszych sezonowych owoców, spróbujcie przygotować z nami dżem z marchewki o kuszącym i energetyzującym kolorze, a smaku delikatnie egzotycznym i orzeźwiającym. Naleśniki, nadziewane ciastka czy śniadaniowe tosty od dziś będą jeszcze smaczniejsze. ?
Jak zrobić dżem z marchewki?
Składniki na dżem marchwiowy:
- 2,5 kg marchwi
- 1 sparzona pomarańcza i 1 cytryna
- 1 kg cukru
Przepis na dżem z marchewki z pomarańczą:
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. następnie wrzucamy je na wrzątek lub na wkład do gotowania na parze i gotujemy przez pół godziny.
- W czasie gdy marchew się gotuje, ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę. Zarówno z pomarańczy, jak i cytryny wyciskamy sok.
- Po pół godziny marchewki wyciągamy, lekko studzimy i blendujemy na gładką masę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. My dziś zastosujemy tę drugą wersję, gdyż chcemy mieć lekko wyczuwalne cząstki marchwi, które i tak w dalszym smażeniu jeszcze zmiękną i trochę się rozpadną.
- Do masy marchewkowej dodajemy cukier i całość smażymy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy soki wyciśnięte z pomarańczy i cytryny oraz skórkę pomarańczową i smażymy jeszcze kilka minut – w zależności od tego, czy masa jest dla nas wystarczająco gęsta.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- wkłady do gotowania na parze
- słoiczki z zapięciem mechanicznym
- pojemniki na art. sypkie
- tarki kuchenne
- wyciskacze do cytrusów
- dzbanki z miarką