Pachnąca ozdoba na choinkę albo element świątecznego poczęstunku. Aromatyczne pierniczki w świątecznych kształtach to nieodzowny składnik przepisu na pyszne i kolorowe święta. Ich przygotowanie może stać się wspaniałą rodzinną zabawą – polecamy! ?
Składniki:
– 6 szklanek mąki
– 40 dag cukru pudru
– 30 dag margaryny
– 2 jaja
– 10 płaskich łyżek miodu
– 2 łyżki kakao
– 2 op. przyprawy do piernika
– 3 łyżeczki sody
1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, cukier puder, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
2. Na środek wbijamy jajka i dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki oraz miód.
3. Całość siekamy krajaczem do ciasta, a gdy składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy.
4. Ciasto wyrobione na jednolitą masę formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
5. Schłodzone ciasto będziemy rozwałkowywać partiami – ucinamy kawałek, a resztę nadal trzymamy w lodówce, bo to ciasto nie lubi ciepła.
6. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy ciasteczka.
7. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkumilimetrowe odstępy.
8. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym od razu wyciągamy.
9. Po schłodzeniu pierniczki możemy udekorować, np. lukrem.
Jak zrobić różnokolorowy lukier bez używania specjalnych barwników, pokażemy w następnym odcinku.
- Stolnica dwustronna
- Siekacz do ciasta
- Foremki do ciastek
- Pojemnik na artykuły sypkie
- Papier do pieczenia
- Folia spożywcza
- Wałek ruchomy
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875