Stosowana nie dla smaku i przyjemności, ale dla zdrowia. Skuteczna jak żadna i prosta w przygotowaniu nalewka z cebuli pomoże nam zwalczyć chorobę i zabezpieczyć się przed infekcjami.
Jak zrobić nalewkę z cebuli?
Składniki na nalewkę cebulową:
- 1 kg cebuli
- 1,5 l spirytusu
- 1,5 l wody
- łyżeczka goździków
- 250 g miodu
- 1 kg cukru
Przygotowanie nalewki z cebuli:
- Obraną cebulę siekamy lub blendujemy, aby uzyskać bardzo drobne cząstki.
- Umieszczamy ją w słoju i zalewamy spirytusem, a potem wrzucamy goździki i naczynie szczelnie zamykamy, odstawiając w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.
- Po 14 dniach zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie odcedzamy cebulę, wyciskając z niej sok i alkohol, najlepiej przez gazę.
- Na koniec, wystudzony syrop miodowo-cukrowy łączymy z płynem spod cebuli i dokładnie mieszamy. Całość filtrujemy i następnie przelewamy do butelek. Nalewka powinna odstać minimum 2 tygodnie, zanim zaczniemy ją stosować, ale najlepsza będzie po 2 miesiącach.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- rękawice lateksowe (różne rozmiary)
- szklane beczki z szelkami
- pojemniki na artykuły sypkie
- słoiczki na przyprawy
- butelki z korkiem PAN6760
- krajacze do cebuli