Kojący zapach i ciekawy smak, ale przede wszystkim wzmocnienie organizmu i działanie uspokajające – to główne właściwości rozmarynówki. Polecamy ja też osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne. Nalewka rozmarynowa trafia na listę naszych ulubionych – Wy także jej spróbujcie! Zapraszamy!
Jak zrobić nalewkę z rozmarynu?
Składniki na rozmarynówkę:
- 1,5 l wódki
- 1,5 l spirytusu
- 8 gałązek świeżego rozmarynu
- 3 cytryny
- 1,5 kg cukru
- 3 l wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Przepis na nalewkę z rozmarynu:
- Opłukane i osuszone gałązki rozmarynu wkładamy do słoja, następnie wsypujemy ziarna pieprzu.
- Ze sparzonych i wyszorowanych cytryn zdejmujemy skórkę, którą także wrzucamy do słoja.
- Całość zalewamy wódką i spirytusem, a potem odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po 14 dniach zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- W czasie, gdy woda z cukrem się studzi, filtrujemy nastaw z rozmarynu przez gęste sito, gazę lub bibułkę filtracyjną.
- Wystudzony syrop cukrowy łączymy z nastawem rozmarynowym i spirytusem, filtrujemy i rozlewamy do butelek, w których nalewka powinna postać jeszcze minimum miesiąc, aby nabrała pełni smaku.
