Każda okazja jest dobra, by zaspokoić głód prawdziwie domowego smaku. Lekko kwaśna, zdrowa zupa może być sycącym pierwszym daniem i rozgrzewającą kolacją, a jeśli przyrządzamy ją na domowym zakwasie i podajemy z własnoręcznie zrobioną kiełbasą, jeszcze trudniej się jej oprzeć.
Jak zrobić żurek na zakwasie?
Składniki na domowy żurek na zakwasie:
- domowy zakwas (1000 ml)
- domowa biała kiełbasa
- bulion warzywny – 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek pora i selera, natka pietruszki, ząbek czosnku i garść suszonych grzybów
- śmietana kremówka lub 18% – ok. 300 g
- przyprawy: 4 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki kminku, 4 łyżeczki majeranku, łyżka startego chrzanu lub kremu chrzanowego ze słoika.
Przygotowanie żurku z kiełbasą:
- Bulion przygotowujemy następująco: obrane i umyte warzywa zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Następnie dodajemy suszone grzybki i przyprawy, zagotowujemy i gotujemy ok. pół godziny.
- Jeśli chcemy, by w żurku pozostały warzywa, nie odcedzamy ich, a jeśli wolimy wersję czystą, to przelewamy bulion przez sito i do żurku dajemy tylko pokrojoną marchewkę.
- Do wywaru wlewamy zamieszany poprzednio zakwas i zagotowujemy żur. Przyprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy kilka minut.
- Żurek zabielamy śmietaną uważając, by się nie ścięła – najlepiej dodawać ją porcjami i stale mieszać gotujący się żurek. Możemy też odrobinę żurku wlać do śmietany, by ją zagrzać i wtedy całość dodać do żurku, także mieszając.
- Po zabieleniu żurek gotujemy jeszcze kilka minut.
- Na patelni podsmażamy białą kiełbasę pokrojoną w cząstki – na pół, w plasterki lub słupki. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy kiełbasę i cebulkę do żurku. W wersji lżejszej można użyć samej kiełbasy nieprzesmażonej.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki “powidlaki”
- słoiczki z zapięciem mechanicznym
- łyżki drewniane
- bulionówki ceramiczne imitujące emaliowane
- patelnie