Szybki i orzeźwiający deser na upalne dni. Mleczna pianka o słodkim owocowym smaku, kruche biszkopty i świeże owoce. Rozsmakujcie się z nami w smakach lata!
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Składniki na owocowe ptasie mleczko:
- 5 różnokolorowych galaretek
- 600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 kg truskawek lub innych owoców sezonowych
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 30 sztuk)
Przygotowanie owocowej pianki na biszkoptach:
- Każdą z galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Dno formy, np. tortownicy o średnicy 270 mm wykładamy biszkoptami, natomiast puste miejsca zapełniamy pokruszonymi ciastkami.
- Kiedy galaretki ostygną i zaczną gęstnieć, wybieramy cztery z nich, miksujemy każdą z 150 ml mleka i wstawiamy do lodówki.
- Na biszkopty wylewamy masę, którą miksowaliśmy jako pierwszą, a na nią kolejne, kiedy te poprzednie wystarczająco zgęstnieją, by warstwy się nie przemieszały.
- Na wierzchu układamy truskawki lub inne owoce i zalewamy ostatnią galaretką. Deser powinniśmy schłodzić w lodówce – najlepiej pozostawić go na całą noc.