Kwaśny, cierpki, ale pachnący wiosną! Rabarbarowe kompoty, nadziewane pierogi i orzeźwiające desery to jedno z najmilszych wspomnień dzieciństwa. Dziś jesteśmy dorośli – dziś robimy nalewkę. Na zdrowie!
Jak zrobić nalewkę z rabarbaru?
Składniki na rabarbarówkę:
- 9 kg rabarbaru
- 9 l wódki
- 2 kg cukru
Przepis na nalewkę z rabarbaru:
- Dokładnie umyty rabarbar kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do słoja partiami na przemian z cukrem. Następnie zamykamy słój i odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na 5 dni.
- Kiedy cukier się rozpuści, do słoja wlewamy alkohol, po czym dokładnie mieszamy. Tym razem nalewka będzie stała miesiąc.
- Na koniec, po 30 dniach odcedzamy owoce i filtrujemy nalewkę do uzyskania klarownego płynu. Teraz potrzebny jest tylko czas, gdyż głębię smaku i aromatu rabarbarówki poczujemy za miesiąc od zakorkowania 😉
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- szklane beczki z szelkami
- pojemniki na art. sypkie
- proste słoje z pokrywą
- zakrętki do butelek
- butelki 250 ml PAC5578