Jeśli nie w białym barszczu lub żurku albo z grilla, to jak inaczej podać białą kiełbasę? Gotowe ciasto francuskie przydaje się nie tylko do słodkich wypieków. Dziś polecamy przepis na białą kiełbasę w chrupiącym cieście.
Jak zrobić kiełbasę w cieście?
Składniki na białą kiełbasę w cieście francuskim:
- 10 dużych parzonych białych kiełbasek lub ok. 15 mniejszych (najlepsze są domowe – kliknij tutaj, aby zobaczyć, jak je zrobić!)
- 1,5 kg świeżego lub rozmrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajo
- ok. 200 g musztardy francuskiej
- ziarna czarnuszki
- zioła prowansalskie
Przepis na zapiekaną kiełbasę w cieście:
- Rozmrożone ciasto francuskie musimy rozwałkować, a potem dzielimy je na tyle równych części, ile mamy kiełbasek.
- Każdy kawałek ciasta smarujemy cienko musztardą, następnie kładziemy kiełbaskę i zawijamy całość w rulon.
- Kiełbaski w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym nacinamy lekko ich górną powierzchnię.
- Na koniec jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim każdą kiełbaskę w cieście oraz posypujemy ziołami prowansalskimi lub czarnuszką.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut, aby ciasto uzyskało złoty kolor.