Małosolne znamy wszyscy, a nasz organizm docenia ich odżywcze walory. Połączenie ogórka z kwaśnym jabłkiem i aromatycznymi ziołami oraz liśćmi krzewów owocowych daje wyjątkowo delikatny i harmonijny smak.
Jak zrobić ogórki małosolne z jabłkiem?
Składniki na ogórki małosolne z jabłkiem:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 2 duże zielone jabłka
- 3 gałązki kopru
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kilka listków czarnej porzeczki lub winorośli
- pieprz ziarnisty
- 3 łyżki soli
- 2 l wody
Przygotowanie ogórków małosolnych z jabłkiem:
- Sól wsypujemy do 2 litrów przegotowanej wody i mieszamy, aby się rozpuściła.
- Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy połamane gałązki kopru, nać pietruszki i ząbki czosnku. Wsypujemy też 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.
- Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i razem z ogórkami układamy płasko w naczyniu.
- Następnie całość zalewamy chłodną osoloną wodą i przykrywamy gazą lub niezbyt szczelną pokrywą.
- Na koniec naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, w średnio nasłonecznionym miejscu. Już po jednym dniu możemy sprawdzić smak ogórków i zdecydować, czy kisimy dalej.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- pojemniki ceramiczne na ogórki
- naczynia kamionkowe – różne rodzaje
- miski plastikowe
- słoiczki z zapięciem mechanicznym