Soczysta i pełna witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Sałata jest częstym bohaterem naszych posiłków, głównie jako składnik dodatków do obiadu. Dziś pokażemy państwu nas sposób na sałatę w wersji z kremowym sosem na słodko, uwielbianą przez dzieci.
Jak zrobić zieloną sałatę do obiadu?
Składniki na zieloną sałatę do obiadu:
- 2 główki sałaty masłowej
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Przepis na zieloną sałatę do obiadu na słodko:
- Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupki.
- Sałatę płuczemy i osuszamy, używając wirówki do sałaty.
- Osuszoną sałatę rwiemy na kawałki, których wielkość zależy oczywiście od naszych upodobań.
- Białka oddzielamy od żółtek, a potem ścieramy na drobnych oczkach tarki, bezpośrednio do sałaty.
- Żółtka zgniatamy widelcem, wsypujemy cukier puder i ucieramy, aby uzyskać gładki krem.
- Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy.
- Na koniec sosem polewamy sałatę i mieszamy.
Sałata przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje do dań z drobiu i ryb. ?
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- wirówki do sałaty
- separatory do jaj
- miski z ociekaczem
- miski na sałatkę
- tarki kuchenne
- pojemniki na jajka