Wspomaga trawienie, koi nerwy i ma działanie alkalizujące. Agrest zawiera dużo pektyn, dlatego przetwory z jego udziałem nie wymagają zastosowania dodatkowych zagęstników ani dużej ilości cukru. Sprawdźcie, jak zrobić dżem agrestowy!
Jak zrobić dżem z agrestu?
Składniki na dżem z agrestu:
- 6 kg dojrzałego agrestu
- 3 kg cukru
- 1 kg pomarańczy
- 250 ml wody
Przygotowanie dżemu agrestowego:
- Umyte owoce pozbawiamy szypułek, a następnie lekko zgniatamy lub mielimy w ręcznej maszynce do mięsa.
- Owoce umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą.
- Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka z agrestem, po czym całość zagotowujemy.
- Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok, wsypujemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się.
- Dżem gotujemy jeszcze ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił.
- Jeszcze gorący dżem z agrestu nakładamy do wyparzonych, suchych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem, bo w takiej pozycji będą się studzić.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki “powidlaki” z wkładem do pasteryzacji
- lejki do słoików
- wyciskacze do cytrusów
- pojemniki na artykuły sypkie
- dzbanki z miarką
- słoiki 115 ml