Połączenie dwóch różnych odmian tego samego owocu to kombinacja zupełnie odmiennych smaków zharmonizowana dodatkiem aromatycznych przypraw. Porzeczkówka mieszana z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Jak zrobić nalewkę z porzeczek?
Składniki na nalewkę z czarnych i czerwonych porzeczek:
- po 3 kg czarnych i czerwonych porzeczek
- 3 kg cukru
- 2-3 laski wanilii
- 3 l spirytusu
- 1,5 l wódki
- łyżeczka goździków
- 5 małych lasek cynamonu
Przygotowanie nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek:
- Umyte owoce wrzucamy do słoja, lekko miażdżymy, po czym zalewamy wódką, a następnie spirytusem.
- Dodajemy goździki, a także wanilię i cynamon.
- Na koniec tego etapu naczynie zamykamy, po czym odstawiamy na miesiąc w ciepłe zacienione miejsce.
II etap przyrządzania porzeczkówki
- Po 30 dniach odcedzamy owoce i zasypujemy je cukrem w osobnym naczyniu. Zamknięte odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce, podobnie jak zlany alkohol.
- Po siedmiu dniach odcedzamy porzeczki i łączymy oba płyny. Nalewka jest gotowa do przefiltrowania i rozlania do butelek. Poczekajmy minimum 3 tygodnie na jej najlepszy smak.