Lekko kwaskowate, odpowiednio przyprawione, jędrne i niezwykle smaczne. Nic więc dziwnego, że marynowane grzyby leśne cieszą się naszym uznaniem jako imprezowe zakąski, urozmaicenie sałatek czy dodatek do potraw mięsnych. Poznajcie nasz uniwersalny przepis na grzybki do słoików!
Jak zrobić marynowane grzyby do słoików?
Składniki zalewy na ok. 1 kg grzybów:
- 250 ml octu 10%
- 1 l wody
- łyżeczka soli
- 5 łyżeczek cukru
- po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Przygotowanie grzybków marynowanych:
- Oczyszczone/opłukane poprzednio grzyby kroimy na dowolne kawałki. W przypadku opieniek i rydzów wykorzystujemy same kapelusze. Oczywiście młode, maleńkie borowiki możemy zastosować w całości.
- Gotujemy je przez 10 minut w osolonej wodzie. Wodę solimy w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody.
- Ugotowane grzyby natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na zalewę łączymy w jednym garnku i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i soli.
- Po zagotowaniu odstawiamy zalewę do przestudzenia.
- Podczas gdy zalewa się studzi, grzyby (każdy rodzaj osobno) nakładamy do czystych słoików, jak najciaśniej oraz dopełniamy zalewą.
- Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 20 minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.