Genialna przekąska, a nawet także drugie śniadanie. Świetnie smakują z mlekiem lub jako słodycz do kawy i herbaty, gdyż rewelacyjnie chrupią i rozgrzewają. Wypróbujcie proste ciasteczka imbirowe, a z pewnością nie pożałujecie!
Jak zrobić ciasteczka imbirowe?
Składniki na ciastka z imbirem:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru brązowego
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 zmielonych goździków
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 laska wanilii
- dodatkowy cukier brązowy do obtoczenia ciasteczek
Przepis na ciasteczka imbirowe:
- Masło ucieramy w makutrze na gładki krem, następnie dodajemy cukier stopniowo i dalej ucieramy.
- Do masy dołączamy teraz jaja i miąższ z laski wanilii, i nadal ucieramy, aby zawartość była jednolita.
- Następnie wszystkie suche składniki łączymy razem – mąkę, imbir, goździki, sodę, cynamon i sól. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy je stopniowo do masy maślanej i mieszamy lub ubijamy, np. za pomocą trzepaczki.
- Gotową masę wkładamy na godzinę do lodówki, aby ciasto mocno się schłodziło.
- Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka cm odstępu, ponieważ ciastka w czasie pieczenia będą rozpływać się na boki i rosnąć.
- Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, a na koniec, po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku.