Typowo świąteczne ciasto, oczywiście pełne korzennego aromatu i intensywne w smaku. Prawdziwy piernik jest wypiekiem wymagającym, dlatego zabieganym polecamy nasz przepis na szybkie ciasto piernikowe, które można polać lukrem, pokryć polewą lub przełożyć konfiturą.
Jak zrobić ciasto piernikowe ?
Składniki na szybki piernik:
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- po pół szklanki oleju, mleka i dżemu z czarnej porzeczki, malin lub wiśni
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przepis na puszyste ciasto piernikowe:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, aby powstała sztywna piana.
- Do piany dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając, następnie po jednym żółtku i wciąż ubijamy.
- Wszystkie suche składniki łączymy razem w osobnym naczyniu i potem dodajemy stopniowo do ubitych jajek, na zmianę z olejem, delikatnie mieszając.
- Do miski dokładamy jeszcze dżem i całość dokładnie mieszamy.
- Na koniec ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. My skorzystamy z prodiża o średnicy 27 cm.
- Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach i potem studzimy w lekko uchylonym piekarniku albo przy uchylonej pokrywie prodiża.