Czekolada, korzenne przyprawy, słodki biały puch i kremowa delikatność, a do tego oczywiście rozgrzewająca moc. To przepis na piernikowy likier, w sam raz na Święta.
Jak zrobić likier piernikowy?
Składniki na likier o smaku piernika:
- 1 l śmietany kremówki
- 180-200g czekolady gorzkiej
- 200 g cukru pudru
- 20 g przyprawy do piernika
- 500 ml wódki
- 60 ml kremu czekoladowo-orzechowego
Przepis na likier piernikowy:
- Czekoladę łamiemy na kostki, następnie wrzucamy do garnka i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Garnek z czekoladą stawiamy na ogniu, a potem dodajemy kremówkę i podgrzewamy dokładnie mieszając.
- Do jednolitej masy dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę do piernika, a także krem kanapkowy. Nadal podgrzewamy energicznie mieszając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec zimna czekoladowa masa musi zostać jeszcze połączona z wódką. Po dokładnym wymieszaniu likier rozlewamy do butelek i oczywiście przechowujemy w lodówce.